Musik på Youtube

Det finns en rad internetmusiker som delar sin musik genom en kanal på Youtube. Vissa spelar in videos när de sjunger covers och laddar sedan upp den till plattformen. Andra väljer att skapa originalmusik och delar den utan att skapa en video till. Vill du börja dela din musik på Youtube kan du göra det när som helst. Men om du vill tjäna pengar på det finns det en hel del du måste känna till.

Tre sätt att välja mellan

Vill du jobba med musik på nätet eller tjäna pengar på den genom Youtube finns det tre olika sätt att välja mellan. Det finns instruktioner och guider om hur du går till väga ifall du vill lära dig mer. De tre alternativen är genom Youtubes partnerprogram, om du är en artist som är ansluten till en distributör och om du har ett skivbolag bakom dig.

Youtubes partnerprogram – Genom att gå med i partnerprogrammet kan du tjäna lite pengar genom annonser. Youtube matchar annonser med din kanal medan du lägger all fokus på att skapa din musik. Det finns dock ett antal krav du måste uppfylla för att bli godkänt för programmet. Många väljer detta alternativet eftersom det finns ingen tredjepart som tar en avgift.

Ansluten till distributör – Du kan även välja att sälja din musik genom en tredjepartsdistributör. De sköter då uppladdningen av din musik på Youtube vilket ger dig lite mindre arbetsuppgifter. Dock tar de ut en avgift från dina intäkter.

Med ett skivbolag – Youtube har avtal med ett antal skivbolag. Skulle du ha ett bolag bakom dig kommer de dela upp pengarna till dig som artist. Skivbolaget äger de låtar som skrivs och bestämmer hur allting ska gå till.