Olika sätt du kan försörja dig på som musiker

Skulle du, precis som många andra, drömma om att utveckla din musikala skicklighet till en riktig karriär finns det flera vägar att gå. Det finns nämligen flera olika yrken inom musiken som du kan välja mellan. Ifall du inte skulle vara den bästa på att sjunga kan du kanske lära dig att producera musik eller spela instrument. Det är dock inte de enda karriärerna som finns, det finns mer än vad du först tror.

Musiklärare

Du som letar efter ett fast jobb inom musiken kan satsa på att bli musiklärare. De flesta jobb inom musikbranschen kan vara väldigt osäkra, men inte musiklärare. Det är ett jobb där du får jobba med musik samtidigt som du inte behöver oroa dig för när du får pengar nästa gång. Många personer som jobbar på ett fast jobb inom musiken kan även lägga ner tid på sin egna musik. Det kan vara bra att du som verkligen vill satsa på din musikkarriär, har ett fast jobb tills du har fått fart på den karriären.

Jobba som musiker

Det finns flera olika typer musiker, du kan till exempel jobba med att skapa musik själv, musiker i ett band eller musiker i orkester. Om du väljer att börja jobba som musiker helt självständigt får du räkna med att det kan ta lång tid och kräva en hel del. Det är dessutom inte helt säkert att du kommer att lyckas. Men genom att planera hur du ska gå till väga och prata med andra musiker kommer du förhoppningsvis kunna uppfylla din dröm.

Musiker med ett band

Är du intresserad av att bilda ett band, spela på stora spelningar och försörja dig med det får du räkna med mycket jobb. Det första du måste göra är att hitta alla bandmedlemmar. Dessutom är det viktigt att alla medlemmar har samma mål. Annars finns risken att ni dras till olika håll. Ni måste sen bestämma vilken typ av musik ni ska spela, vem skriver musiken, vilka instrument ska ingå i bandet och mycket mer.

Musiker i en orkester

Letar du efter en fast anställning inom musik men inte är intresserad av att jobba som musiklärare? Då kan du bli anställd i en orkester eller jazzband. Dock krävs det många gånger att du har en högskoleutbildning och självklart att du kan spela ett instrument och läsa musik. Det finns musiker som är väldigt begåvad samt har utbildning som då och då får en chans att spela solo.

Låtskrivare och musikproducent

Om du inte är intresserad av att sjunga eller spela ett instrument finns det andra jobb inom musikbranschen du kan prova på. Du kan skriva låtar till andra artister eller hjälpa andra att producera sin musik.