Publicera musik själv

Det är inte ovanligt för personer idag att leva som internetmusiker. Det innebär vanligtvis att en person börjar spela in musik, både originallåtar och covers, som man sedan laddar upp på internet. Det finns flera musikplattformar på nätet som låter dig ladda upp din musik och sedan få betalt för den. I många fall är det ett skrivbolag som hjälper till med hela processen. Det innebär dock att du som artist inte får lika stor summa av alla intäkter när du använder dig av ett skivbolag eftersom de ska då också ha en andel.

Hur funkar det?

Hur det går till att publicera din musik beror lite på vilken tjänst du väljer att använda. Det finns de tjänster som låter dig lägga upp musiken gratis medan andra kräver en liten avgift. En del tjänster har avtal med vissa skivbolag och tar endast emot musik ifrån dessa. Därför är det viktigt att du läser igenom alla villkor hos musikplattformen innan du påbörjar processen.

Vad det kostar är också väldigt olika. De kan ta en årsavgift för att du ska få använda tjänsten, de kan också ta en procent på allt du säljer eller ett litet belopp för varje sång du publicerar.

Ta tid på dig

Om du väljer att publicera din musik själv rekommenderas det att du tar god tid på dig. Stressa inte med att bli färdig med flera låtar samtidigt utan ta en i taget. Vissa är mer intresserade av att tjäna pengar än att skapa bra musik. Det kommer inte fungera i längden. Andra kommer att inse ifall du publicerar sådant du är stolt över eller sådant du egentligen inte bryr dig om.

Börja med musiken som en hobby

Eftersom musikbranschen är väldigt osäker när det gäller jobb rekommenderas det att du inte hoppar rakt in i den. Det är inte säkert att du kommer kunna försörja dig direkt så du bör ha en plan b eller åtminstone ett jobb där du får betalt regelbundet. Det bästa är om du börjar med musiken på din fritid och först lär dig hur allting fungerar. Om du inte har någon tidigare kunskap finns det väldigt mycket du måste lära dig. Vissa har en naturlig musikkänsla vilket kan göra det lättare, men har du inte det krävs mycket mer jobb.